mandag 10. juni 2024

2022 Åland på sykler og ferger

 Turduo: Eli & Bjørn

Tidspunkt: 24.-27. juli 2022

Turbilder/tour photos - klikk HER

Intro
Øygruppen Åland ligger i Østersjøen mellom Sverige og Finland.  Åland består av over 6500 øyer. Den største kalles Fasta Åland. Åland er svenskspråklig og har ca 30 000 innbyggere. Hovedstaden Mariehamn. Åland er en del av Finland, siden 1951 som et «administrativt landskap», med utvidet selvstyre og eget flagg.


Sykkelturen kjøpte vi av Åland Travel. Opplegget inkluderte leiesykler og overnattinger.  Vi kjørte bil hjemmefra til Kapellskär camping i Sverige. Der satte vi igjen bilen, mens vi fortsatte dagen med ferge til Mariehamn på Åland. Her er Åland Travel sin beskrivelse av de fire sykkeldagene, med litt ekstra input fra meg:

Dag 1 – 24. juli
Med ferge fra Kappelskär i Sverige til Mariehamn på Åland. Leiesyklene henter hos Ro No Rent på fergekaien. I Mariehamn kan du besøke det staselige skipet Pommern og Åland Sjøfartsmuseum. Deretter sykler du over den største øyen, Fasta Åland, til Svinö fergekai. Der tar du kjærgårdsfergen til Degerby på Degerö, hvor du overnatter i det historiske Enigheten gästhem.

Enigheten gästhem, Degerby

Dag 2 – 25. juli
Dagen etter går ferden videre over Föglö, fra Degerby til Överö fergekai. Der hopper du på neste ferge til den mytiske øyen Kökar ytterste i skjærgården på Åland. Hele øya er lett å utforske på sykkel. Du overnatter på Klobbars Gästhem på Hellsö.

Kabelferge over  Lotsholmsströmmen.

Dag 3 – 26. juli
Denne dagen tar du fergen tilbake fra Harparnäs färjhamn til Överö fergekai. Herfra på ny ferge til Snäckö fergekai der du sykler til øyen Kumlinge, midt i Ålands skjærgård.  Her overnatter du hos Kumlinge stugor, i en hytte ved  ved sjøen.

Snäckö färjfäste.

Dag 4 – 27. juli
Fra Kumlinge stugor over øyen, til fergekaien helt i nord. Herfra tar du fergen til Hummelvik på Vårdö. De største severdighetene er spart til denne siste dagen:  På vei tilbake til Mariehamn kan du besøke Bomarsunds festningsruiner og Kastelholms slott.
I Mariehamn overnatter du komfortabelt på Strandnäs Hotell og har kvelden til å besøke byens restauranter og uteliv.

Kastelholms slott.

Dag 5 – 28. juli
Vi har noen timer før fergen går fra Mariehamn tilbake til Sverige. Sykler til en fin liten strand sør for byen, på Espholm. Ved fergen leverer vi inn leiesyklene.

Espholm sør for Mariehamn.

Oppsummering
Åland må være en drøm å utforske for båtfolket. Det myldrer av øyer, holmer, svaberg og viker. For oss landkrabbene ble det for det meste sykling på lite trafikkerte veier i skogen inne på øyene. Det var det få gårder og tettsteder langs ruten. Vi tok noen avstikkere fra turplanen for å jakte på havet, men fant knapt svaberg eller strender som fristet til en lengre pause.

På ruten vår tok vi bilferger fire gangen. Venterom på fergekaiene var av den enkle sorten, om det fantes. Flere av overfartene var lange. Dag 3 var ‘den store fergedagen’. Da var vi på to ferger i til sammen 5 timer. Fergene var eldre og lett slitne. Det var det ikke mulig å få kjøpt mat og drikke om bord, annet enn fra en automat, hvis den virket.

Overnattingstedene Enigheten på Degerö, Kumlinge stugor og Strandnäs Hotell i Mariehamn var veldig bra. På Klobbars Gästhem på Hellsö var vi og to meget voksne søstre eneste gjestene i det digre, leirskoleliknende bygget. Det ble ikke mitt drømmested.

Mariehamn synes jeg var en fin, liten by. Sild- og fiskerettene vi spiste på turen var gode. Likevel: Det blir nok ikke nye sykkelturer på Åland. Skal jeg dit igjen må det være på seiltur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar